Informacja dla kandydatów zakwalifikowanych do klas Technikum i Branżowej Szkoły I Stopnia w sprawie badań lekarskich

Wszyscy kandydaci zakwalifikowani do klas Technikum i Branżowych są zobowiązani do wykonania obowiązkowych badań lekarskich przed rozpoczęciem nauki.

 

Badania w Sochaczewie – rejestracja telefoniczna

Gabinet Lekarski Paulina Bogdańska-Marciniec, Krzysztof Marciniec s.c.

 

Aleja 600-lecia 44/6, 96-500 Sochaczew

Rejestracja wyłącznie telefoniczna: 608 509 277

 

Pierwszy dzień rejestracji: 25 lipca 2025 r. (piątek) w godzinach 9:00–14:00

Kolejny termin rejestracji: 1 sierpnia 2025 r. (piątek) również w godzinach 9:00–14:00

Uwaga! Dokładny dzień i godzina wizyty zostaną ustalone przez lekarza podczas rozmowy telefonicznej.

Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego zalecamy szybką rejestrację.

 

Alternatywne miejsca wykonania bezpłatnych badań lekarskich

Mazowiecki Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy SPZOZ

ul. Kolegialna 17, 09-402 Płock

Rejestracja telefoniczna: 24 267 84 60 w godz. 8:00–15:00

 

👉 Pełna lista placówek wykonujących badania w 2025 roku:

 

https://mwomp.pl/badania-uczniow/badania-uczniow-w-mwomp/

 

Ważne informacje dla osób niepełnoletnich

Kandydaci, którzy nie ukończyli 16 lat, muszą stawić się na badania z rodzicem lub opiekunem prawnym.

 

Wymagana jest pisemna zgoda przedstawiciela ustawowego na przeprowadzenie badania i udzielenie świadczeń zdrowotnych.

 

Zgoda musi być podpisana w obecności pracownika MWOMP, po wcześniejszym potwierdzeniu tożsamości osoby składającej oświadczenie.

 

 

Obowiązek dostarczenia zaświadczeń do szkoły

Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki w zawodzie należy dostarczyć do szkoły najpóźniej do 1 września 2025 r.

 

Kandydaci do Branżowej Szkoły I Stopnia (wielozawodowej) muszą również dostarczyć zaświadczenie od pracodawcy o przyjęciu na praktykę zawodową przed rozpoczęciem nauki.

 

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Turystyki na Obszarach Wiejskich oraz Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodach:

kucharz, cukiernik, piekarz, sprzedawca (a także inne kierunki związane z branżą spożywczą) są zobowiązani do przedłożenia zaświadczenia z Sanepidu o braku przeciwwskazań do pracy z żywnością (badanie na nosicielstwo).